Bas Heijne writer in residence aan Universiteit Utrecht

Essayist, schrijver en vertaler Bas Heijne is dit najaar writer in residence bij het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht. Als gastschrijver buigt hij zich over het thema 'De verbeelding van Nederland'. Wat betekent het om Nederlander te zijn? Waar komt de permanente onvrede in onze samenleving vandaan? Ook de relatie tussen kunst en samenleving zal een belangrijke plek innemen in de reeks bijeenkomsten die rondom Heijnes gastschrijverschap in Utrecht plaatsvinden.

Publieke bijeenkomsten en masterclassHeijne geeft een publiekslezing op 8 september en er is een reeks discussiebijeenkomsten met onder andere de schrijvers Arnon Grunberg, Ian Buruma, David Van Reybrouck en diverse cabaretiers en jonge theatermakers. Daarnaast verzorgt hij in samenwerking met de opleiding Nederlands van de Universiteit Utrecht de masterclass 'Ik en de wereld', over het essay, waarvoor studenten uit alle vakgebieden zich kunnen aanmelden.

Meer informatie over de bijeenkomst: Klik hier.

Bas HeijneBas Heijne (1960) is schrijver en columnist van onder meer NRC Handelsblad en ook bekend als presentator van Zomergasten. Hij heeft zich ontwikkeld tot een van de meest aansprekende politieke essayisten van dit moment. In 2005 ontving hij de Henriette Roland Holst-prijs voor Hollandse toestanden, een verzameling columns die hij voor NRC Handelsblad schreef. Zijn essaybundel De wijde wereld (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek, Harde liefde. Nederland op zoek naar zichzelf.