Call for papers: Het Belgisch EU-Voorzitterschap

Res Publica zoekt artikels voor een themanummer over het Belgische EU-Voorzitterschap van 2010. Abstracts moeten vóór 1 december 2010 naar beide gastredacteurs gestuurd worden. Daarna is de normale reviewprocedure van Res Publica is van toepassing (zie www.respublica.be).

Het Belgische EU-Voorzitterschap verdient om een meerdere redenen speciale aandacht. Het is het eerste roterend voorzitterschap dat voluit geconfronteerd wordt met de nieuwe spelregels van het Verdrag van Lissabon. De meest in het oog springende zijn uiteraard de invoering van de permanente voorzitter van de Europese Raad en de nieuwe rol en bevoegdheden van de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de EU. Maar ook het triovoorzitterschap en de toegenomen macht van het Europees Parlement kleuren de wijze waarop de Belgen het voorzitterschap tot een goede einde moeten brengen. Daarnaast zijn er uiteraard de specifieke binnenlandse aspecten zoals de unieke rol voor de regionale autoriteiten (Gewesten en Gemeenschappen) en de volgehouden pro-Europese koers van nagenoeg alle Belgische politieke elites. Tenslotte loopt het voorzitterschap onder het bewind van een ontslagnemende federale regering en tijdens onderhandelingen voor een nieuwe regeringscoalitie.

AbstractsRes Rebulica verwelkomt bijdragen die een analyse maken van de impact één van deze of daarmee samenhangende aspecten op het slagen van het Belgische Voorzitterschap. Ook comparatieve stukken die het Belgische Voorzitterschap in de tijd of met andere lidstaten vergelijken zijn welkom. Verder zien ze graag analyses van beleidsdomeinen tegemoet, bij voorkeur diegene de België tot prioriteit heeft uitgeroepen.

E-mailadressen van de gastredacteuren zijn:steven.vanhecke@ua.ac.be en peter.bursens@ua.ac.bePublicatie is voorzien in de zomer van 2011.