Sociale vrouwen zorgen voor impotente man

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die goed overeenkomen met de vrienden van haar man kunnen zorgen voor erectieproblemen. Dit effect wordt door sociologen ‘partner betweenness’ genoemd, waarmee bedoeld wordt dat de vrouw tussen de man en zijn vrienden komt te staan.

Jongeren, vrees niet: dit effect is nog alleen vastgesteld bij mannen tussen 57 en 85 jaar. Drieduizend mannen werden ondervraagd over hun gezondheid en sociaal leven door Amerikaanse sociologen Benjamin Cornwell van de universiteit van Cornell en Edward Laumann van de universiteit van Chicago. Van de mannen die aangaven dat hun vrouw dichter bij hun vrienden staan dan zijzelf, gaf 92 procent aan erectiestoornissen te hebben en moeite hebben een orgasme te krijgen. “De man krijgt het gevoel dat de band tussen zijn vrouw en zijn vrienden sterker is dan die tussen hen,” zo staat beschreven in het vakblad American Journal of Sociology. “Dat knaagt aan zijn autonomie, privacy, zelfvertrouwen en algemeen gevoel van mannelijkheid, met als gevolg: minder tevredenheid en minder seksuele aantrekkingskracht, en dus ook meer erectiestoornissen en minder spetters tussen de lakens.

De sociologen merken echter wel op dat dit niet een overheersende oorzaak is . “Dit toont enkel aan welk effect sociaal leven kan hebben op erectiestoornissen, een effect dat niet genegeerd moet worden. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij impotentie dan de ‘usal suspects’.” Ook geloven zij dat jongere mannen zelfs meer last van dit effect kunnen hebben. “Oudere mannen groeien uit de rol van potente stud en worden een wijze grootvaderfiguur.”