Socioloog Hofstede: Nederland is een erg vrouwelijk land

Socioloog Geert Hofstede heeft na een systematisch onderzoek om het verschil van culturen tussen landen te meten een vijftal dimensies opgezet waarin nationale culturen kunnen verschillen. Deze dimensies zijn Masculinity, opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid, Power Instance Index, de acceptatie van machtsverschil en ongelijkheid, Individualism, de gehechte waarde aan individualisme, Uncertainty Avoidance, de omgang met onzekerheid, en Long-Term Orientation, de manier waarop men naar de toekomst kijkt.

Hofstede’s onderzoek naar de masculiniteitsdimensie toonden daarbij aan dat veel landen zich op een glijdende schaal van mannelijkheid tot vrouwelijkheid bevinden. Nederland is daarbij al bijzonder vrouwelijk geworden. Een duidelijk verschil tussen een masculien en een feminien land is bijvoorbeeld hoe breed homoseksualiteit wordt geaccepteerd (niet in een masculien land, wel in een vrouwelijk land), of de houding ten opzichte van seks.

Hofstedes dimensies zijn erg bekend en worden vaak door onderzoekers en bedrijven gebruikt om te bepalen hoe ze een land moeten zien of benaderen. De dimensies zijn echter wel een vereenvoudiging van de werkelijkheid. De verschillen binnen een enkel land zijn vaak groter dan de verschillen tussen landen.